Utile

Ce sunt trandafirii criogenati?

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au incercat sa pastreze florile cat mai mult timp. Daca acum cativa ani puneam florile la presat intr-o carte sau pur si simplu lasam un buchet sa se usuce frumos, odata cu evolutia tehnologiei au aparut si metode mai avansate de a conserva florile.

Una din primele metode este tratarea florilor cu substante speciale, obtinute din plante, care asigura pastrearea florii aproximativ 6 luni.

O alta metoda este tratamentul florii cu glicerina si alcool, care asigura o perioada de viata a florilor intre 1 si 3 ani.

Cea mai recenta metoda, este liofiliza. Numita impropriu si „criogenare”, liofiliza presupune desfacerea petalelor de pe trandafiri, inghetarea acestora la temperaturi cuprinse intre -70°C si -80°C. Dupa inghetare, petalele se videaza, iar gheata se transforma direct in vapori, prin sublimare, apoi se dezgheata treptat, timp de 3 saptamani. Petalele sunt reansablate manual, rezultand un trandafir perfect cu o durata de viata de pana la 75 de ani, daca se respecta cateva reguli simple (mai multe detalii AICI).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *